Julebord. Foto: BillyBonkers

I kveld avholder handelsstanden i Våge, kommunens handelssentrum, julebord i ungdomshuset Vonheim, der den bedre halvdelen av familiens presumptivt voksne innslag deltar med utvilsom innlevelse.

Adjustable wrench 2

Image via Wikipedia

I den anledning slo det meg at det er en sang som garantert vil stå til avsyngelse, i de utallige vor- og nachspielene. Jeg har rett nok ikke deltatt i mange sosiale sammenhenger her ute, men de gangene jeg har deltatt, har den blitt sunget med stor entusiasme, og alle, absolutt alle, uten unntak, kan den (når de har fått en del innabords). Og så jeg som ikke engang hadde hørt den før! Sangen heter Tore Tang, og hører jeg den én gang til nå, kan jeg den kanskje snart, jeg også.

Det er i det hele tatt en kulturelt svært schizofren kommune vi bebor, i den ytre, sydlige periferien av Hordaland, ikke så fryktelig langt unna rogalandsgrensen, med svært sterk kulturinnflydelse fra Haugesund og Stavanger. Jeg blir helt matt når jeg ser hvilken stilling kaukargruppa Vamp har i egnen, for eksempel (herregud, de viser dem på Krinken i dette nu). Det dominerende kabel-TV-tilbudet, som vi også har hjemme hos oss, vier for eksempel lokal-TV fra Haugesund og NRK Rogaland stor plass, i tillegg til et nytt tilbud, kalt Se Byen. Også det fra Haugesund, naturligvis. Men jeg kan i alle fall se på Østlandssendingen når jeg har huset for meg selv.

Sportslig derimot, heies det på Brann, noe jeg kan forstå, under tvil, ettersom folk her ute ikke er bergensere, men laget tilhører iallfall samme fylke. Hva all denne rogalandsfascinasjonen derimot bunner i, er jeg ikke mye kar om å begripe, men jeg gjetter på at visse dialektale fellesnevnere må være medvirkende.

Det har egentlig ikke opptatt meg før nå, men nå har jeg sjekket litt. Tore Tang tilhørte visstnok stavangergruppen Mods, som (om jeg ikke husker mye feil) var aktive rundt overgangen 1970–1980-tallet, og fremføres her av gruppens frontfigur, Morten Abel (gah…), i et mye senere NRK-opptak:

Og i kveld blir den sunget inntil det kjedsommelige. Tro meg. Én ting har jeg i alle fall lært disse siste 15 månedene:

Tysnesinger + alkohol = Tore Tang

Jeg har ennå til gode å ta del i de landlige julebordene, men antar folk blir like primitive der som i de vi har hjemme i byen, om settingen er aldri så forskjellig (ungdomshus vs Continental og slikt). Jeg tror dessuten det kan være lurt å holde seg hjemme.

På trygg avstand fra Tore Tang.

En sen tilføyelse

Følgende presisering viser seg i etterkant nødvendig: Alle mindre steder har sin Tore Tang, når alkoholen går inn og vettet ut. Bergen har Puddefjorden og Madam Felle og trønderne sin Rai rai og noen ekstremt rumpeglade slåtter.  Denne posten er således ikke stedsspesifikk, men en generell betraktning om den norske provinsialismen. Mitt problem er imidlertid at jeg ikke like godt kan dikte meg selv inn i andre småsteder. Det håper jeg leserne har forstått.

Toppfoto: Ett av en rekke julebordrelaterte bilder jeg fikk tatt til et magasin for seks år siden. Fotografert av mine gode og eksepsjonelt dyktige venner i BillyBonkers. Skjønt jeg sterkt betviler at det serveres cocktails i ungdomshuset.

Reklamer