Mobilmasten i Lundegrend

I alle fall i Nepal, der innbyggerne i Khumbu, ved foten av Mount Everest, så vel som base camp-området ved det sagnomsuste fjellet, velsignes med en basestasjon for 3G-nett, skal vi tro nettstedet Mashable, som videre skriver at:

[…]  To test out the new facility, Ncell [det nepalske mobilselskapet, for øvrig et joint venture mellom svenske TeliaSonera og private investorer, bloggerens anmerkning] also made the world’s highest video call at 17,388 feet.

So far, visitors of Mount Everest had to depend on satellite phones to make calls, but now they can do so through a standard GSM, 3G-enabled network. “The coverage of the network will reach up to the peak of the Everest,” Ncell Nepal chief Pasi Koistinen said to reporters in Kathmandu on Thursday.

Men det er i den tredje verden. Her i den andre (eller er det den første – I keep forgetting) er vi henvist til forrige århundres standard GSM, og det enda vi har fri sikt til bygdas mobilmast her vi bor (selvsamme mast fotografert fra terrassen i dag, med mobil, seff). I andre deler av bygda fins det ikke mobildekning overhodet.

Bloggerens mobildisplay

Skjermdump av dagens mobildisplay. Uten 3G-symbol, men med frue, vanlig sønn og ganstersønn. Jentungen er for liten til mobile sysler ennu.

Så bor vi heller ikke i Nepal.

Når jeg en sjelden gang besøker sivilisasjonen, får jeg som regel en støkk ved synet av 3G-symbolet oppi venstrehjørnet av displayet.

La gå at bloggen som regel preges av tøv, men nu er jeg smått i harnisk, men bare litt. For er det ikke litt underlig, med gjentagne omkved om at breibandet, som det kalles her omkring, skal bli Bygde-Norges redning, mens 4G-nettet er trillet ut i byene?

Joda, vi har fiberkabel, men på det mobile planet er vi altså bemerkelsesverdig immobile, om vi forutsetter visse minstekrav for mobiliteten.

Inntil videre er det bare å slå fast at landsbygda i den tredje verden fører an.

Khumbu – Lundegrend:

1–0

C’est la bloody vie, mes amis.

Reklamer