Julepaviljong på Torgalmenningen

Når man leser denne bloggen, kan man lett få inntrykk av at jeg anser Oslo og byens samlede vesen uklanderlig i ett og alt, men få ting ville være fjernere sannheten. Oppunder jul i fjor begikk jeg for eksempel en post om byens utvikling, på godt og vondt. Spesielt nedslående fant jeg for eksempel julemarkedet på Rådhusplassen, som er en estetisk abominasjon, spør du meg:

Julemarkedet på Rådhusplassen

Av en eller annen grunn er jeg kanskje mer enn normalt opptatt av hvordan vi forvalter vårt offentlige rom, men det får så være. Nå viser det seg nemlig at det slett ikke bare er Oslo som er belemret med slett estetikk, for tro om ikke det bergenske juleinnslaget på Torgalmenningen (se det øverste bildet) er hakket verre, som forventet. I omfang kommer det ikke opp mot julemarkedet på Rådhusplassen, naturligvis, og godt er kanskje det. Jeg følte uansett at det burde foreviges, da jeg strente over Torgalmenningen i morgengryet sist torsdag.

Men vent… Nå forteller min kone at paviljongen huser den årlige pepperkakebyen, og at de innpå 1000 pepperkakehusene som hittil er kommet på plass, ble rasert av sanseløse individer, utvilsomt grepet av tilsvarende sanseløs julestemning, i dag tidlig:

Pepperkakebyen på Torgalmenningen rasert

Det er Bergens Tidendes nettutgave som bringer den nedslående nyheten:

I går var Bypaviljongen på Torgallmenningen fylt til randen av barn og voksne som pyntet 650 pepperkakehus. I tillegg hadde Bergen Sentrum fått inn nesten 80 prosent av hus laget av privatpersoner, skole- og barnehagebarn.

I dag er det nesten bare smuler igjen etter at vandaler i løpet av natten har tatt seg gjennom stålgjerdet og knust mesteparten av Pepperkakebyen.

Det er så man knapt finner ord. La gå at jeg anser paviljongen en estetisk vederstyggelighet, men det kan da umulig ha vært gjerningsmennenes motiv?

Å la barn bli ofre for blind vandalisme… Det gjør meg ikke akkurat stolt over å være bergenser. Så bør det kanskje også tilføyes at jeg egentlig ikke anser meg en.

Jeg ser nå at også TV 2-nyhetene har en sak om hærverket (eller… Ikke én, men to). Og VG Nett. Og sannelig ser det ikke ut til at politiet er på sporet av noe.

P.S. Jo mer man tenker på fordums bergensvandalisme, som enkelte grevers hang til stavkirkebrenning, desto mer overbevist blir man om at enkelte miljøer muligens har en finger med i spillet også denne gangen:

Reklamer